La Memòria Oral de Mollerussa


La memòria Oral és un dels projectes que desenvolupa l’Associació AMIC Mollerussa i Cultura amb l’objectiu d’aglutinar les vivències de la gent de Mollerussa, per tal de què es puguin compartir i disposar com a llegat de la nostra ciutat.

El Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat ha estat definit per la UNESCO (Organització de les Nacions Unides per l’Educació, la Ciència i la Cultura) com “els processos adquirits pels pobles juntament amb els coneixements, les habilitats i la creativitat que han heretat i desenvolupen (…), tots aquests processos donen a la comunitat un sentit de continuïtat respecte a les generacions precedents, i són crucials per a la seva identitat cultural (…)”.

Aquest patrimoni oral que és intangible i efímer,  forma part de la memòria de la gent. Així, la memòria oral, ens interessa per recuperar el passat històric a partir dels records i les experiències dels seus protagonistes. Aquestes experiències i relats contades per la gent gran de la nostra ciutat, se’ns presenten amb imatges i paraules, vivències i records, història i tradició, que configuren els trets identitaris de la història de la nostra ciutat.

Creiem que és important el coneixement i  difusió d’aquest patrimoni oral que es troba en les persones del nostre entorn més immediat, per donar-li el valor i la importància que es mereix.

Aquesta voluntat de difondre globalment les experiències i la possibilitat de consulta a l’arxiu comarcal, ens empeny a posar en marxa aquesta pàgina wordpress anomenada “Persones grans amb grans històries” que ha de permetre visionar diferents enregistraments relacionats amb els fets, les anècdotes i les curiositats que formen part de la vida d’aquestes persones i de la nostra història.

Recuperar de forma sistemàtica i progressiva la memòria oral de Mollerussa, ens ha de permetre conèixer millor el nostre passat, i poder-ho fer de la mà de la gent que l’ha viscut, és un privilegi que volemposar a disposició de tothom.

Ens agradaria molt que compartiu i gaudiu d’aquesta eina de consulta i participació i us convidem a la seva millora amb les vostres aportacions i comentaris.

Vídeo de la Memòria Oral

Audiovisual01 L’agrupació que s’ha fet del contingut (audiovisuals) en aquest blog, obeeix a la següent classificació:

  • Cultural i societat. Anècdotes, detalls dels esdeveniments, de les festes, dels actes culturals, de les rutines, dels hàbits. Experiències, vivències de Mollerussa que formen part de la història i del llegat de les persones. Anar-hi
  • Història. Relats vers la història de Mollerussa, fets i esdeveniments que varen marcar moments del passat de la nostra ciutat i els seu habitants. Anar-hi
  • Patrimoni. Comentaris i narracions relacionades amb els elements patrimonials de Mollerussa, actuals i desapareguts. Anar-hi

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s